Barış Manço Vefatının 23. Yılında Özlemle Anıldı
Yediden yetmişe herkesin adını bildiği, Türkiye'nin en sevilen sanatçılarından Barış Manço ölümünün 23. yılında özlemle anıldı. Türk Rock Müziği'nin öncüsü, devlet sanatçısı Barış Manço; kendi yaptırdığı okulda anıldı. Barış Manço'nun vefatının 23. yılında kullanıcılar özlemle anmak ve kendisini tekrar hatırlamak için Barış Manço hakkında aramalar yapmaya başladı. Barış Manço Kimdir? Barış Manço Neden Öldü? Barış Manço anısına...
Barış Manço Kimdir?
Barış Manço, Türkiye'de ve dünya çapında en çok bilinen Türk Rock Müziği'nin öncülerindendir. Barış Manço, 02 Ocak 1943 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde dünyaya gelmiştir. İstanbul Galatasaray Lisesi'nde eğitim hayatına başlamıştır. Ardından okul değiştirmiş ve Şişli Terakki Lisesi'nde orta öğretim eğitimini tamamlamıştır. Barış Manço Yüksek Öğrenim hayatını ise Belçika Kraliyet Akademisi'nin "İç Mimari, Grafik - Resim" alanında tamamlamıştır.
Barış Manço'nun müziğe olan ilgisi, ilk olarak lise yıllarında ortaya çıkmıştır. Anadolu Rock Öncüsü, çeşitli yer almasının ardından onuncu plağı "Dağlar, Dağlar" ile çok büyük bir etki yaratmıştır. Bu plak sayesinde Altın Plak ödülünü almaya hak kazanmıştır. 1971 yılında kurduğu "Kurtalan Ekspres" grubunun ardından 1973'te "Hey Koca Topçu" eserine ilk klibini çekmiştir. 1975 Yılında ilk albümü olan "2023" albümünü ortaya çıkaran Barış Manço, 1978 yılında kıymetli eşi Lale Manço ile evlenmiştir. Lale Manço ile evliliğinin ardından oğulları Doğukan ve Batıkan Manço adında iki oğlu olmuştur.
Barış Manço Neden Öldü? Barış Manço Ne Zaman Öldü?
Barış Manço, Devlet Sanatçısı unvanına sahiptir. 31 Ocak 1999 gecesinde, İstanbul Moda'daki evinde saat 23:20 sularında kalp krizi geçirmiş ve ardından Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde kurtarılamamış, gece 01:20 sularında vefat etmiştir. Vefatının ardından, Devlet Sanatçısı ödülü bulunan Barış Manço'nun cenazesi için, 03 Şubat 1999'da Galatasaray Bayrağı da bulunan Türk Bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne götürülmüş ve kendisi için Devlet Töreni düzenlenmesinin ardından Levent Camisi'nde cenaze namazı kılınmış, Kanlıca Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir. Barış Manço'nun vefatı, yediden yetmişe herkesi derin bir üzüntüye boğmuştur.
Barış Manço Şarkıları
- Arkadaşım Eşşek (Sözüm Meclisten Dışarı)
- Gülpembe (1991)
- Alla Beni Pulla Beni (Mançoloji 2)
- Dönence (Sözüm Meclisten Dışarı)
- Can Bedenden Çıkmayınca (Mançoloji 1)
- Domates Biber Patlıcan (Mançoloji 2)
- Sarı Çizmeli Mehmet Ağa (Mançoloji 1)
- Gamzedeyim (20.San'at Yılı Disco Manço)
- Bal Böceği (Müsadenizle Çocuklar)
- Yaz Dostum
Kıymetli Barış Manço'yu, sevgi ve özlemle anıyoruz.