Hipersomnia Nedir?
Hipersomnia; çok uyuma hastalığı olarak biliniyor. Hipersomnolens diye de adlandırılan bu rahatsızlık, kişinin yeterince uyumasına rağmen kendini sürekli yorgun hissetmesi, gün içerisinde uyku atakları geçirmesi şeklinde tanımlanıyor.
Bu hastalar gece boyu aralıksız uyumalarına, uyku süreleri günde en az 7-8 saat olmasına rağmen devamlı uyuma isteği yaşıyor. Bu sebeple aniden başlayan uyku hâline yenik düşüyor ve önlenemez, yoğun bir uyku isteğiyle karşı karşıya kalıyorlar.
Bu da tabii ki bireyin işlerini ve gündelik aktivitelerini sekteye uğratıyor. Kişinin kendini yetersiz hissetmesine ve toplumdan soyutlanmasına sebebiyet veren bu hastalığın tedavisi kesinlikle ihmâle gelmiyor.
Hipersomnia Çeşitleri
Acıbadem Fulya Hastanesi’nde nörolog olarak görev yapan Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, hypersomnia türlerini şöyle açıklıyor:
Kleine-Levine Sendromu (Periyodik Hipersomnia): Çoğu zaman genç yaştaki erkeklerde görülüyor. Genellikle hiperseksüalite, hiperfaji gibi davranış bozukluklarıyla karakterize olan bu hastalık yılda birkaç defa tekrarlıyor.
İdiopatik Hipersomnia: Çoğunlukla 25 yaşından önce başlayıp kronik olarak seyreden bu rahatsızlık, daha yaygın olarak gözlemleniyor. Kişi, çok uyuduğu hâlde hiç dinlenemiyor; bilakis uyandığında kendini daha yorgun hissediyor.
Narkolepsi: 20’li yaşlardan itibaren gözlemlenen bu uyku bozukluğuna neyin sebep olduğu kesin bilinmiyor. Fakat hiproketi adlı nörokimyasalın az salgılanmasından kaynaklanabileceği düşünülüyor. Narkolepsi, kişinin birdenbire uyku atağı geçirmesi ve bazen de halüsinasyonlar görmesine yol açıyor.
Hipersomnia Teşhisi
Hastalığa tanı konulurken kişinin hayat öyküsü inceleniyor. Psikolojik bir rahatsızlığının olup olmadığı belirleniyor. Hastanın genetik risk taşıyıp taşımadığı araştırılıyor. Madde veya alkol bağımlılığı gibi durumların varlığı sorgulanıyor. Teşhis için; polisomnografi ve çoklu uyku gecikme testi gibi yöntemlerden yararlanılıyor.
Hipersomnia Tedavisi
Uzmanlar, bu rahatsızlıkta kesin bir tedavinin olmadığını bildiriyor. Acıbadem Fulya Hastanesi nöroloji doktorlarından Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, bu konuda şunları söylüyor:
‘Hipersomnia hastalarına düzenli egzersiz, kilo varsa uygun diyet programı gibi çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Bunlar semptomları hafifletmeye yardımcı oluyor.
Fakat bipolar, anksiyete, depresyon ve benzeri hastalıklar söz konusuysa antidepresan kullanımına başlanabiliyor. Tabii ki bu süreçte hastanın psikolojik tedavi alması gerekiyor.
Hipersomnia, bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktıysa ilaç dozajının yeniden planlanması gerekiyor. İlaç, madde veya alkol bağımlılığı mevcutsa gerekli tedavilerin sağlanması önem taşıyor.’